Aslında en basit tanımıyla WordPress altyapısı, kendi e-ticaret sitenizi veya blogunuzu oluşturmanın en basit ve popüler yoludur. İnternet’teki tüm web sitelerinin %40.0’ından fazlasına altyapı sağlamaktadır. Evet, yanlış duymadınız! Her dört web sitesinden neredeyse ikisi WordPress kullanmaktadır. Ozatweb Bilişim Teknolojileri olarak sizlere en iyi e-ticaret, kurumsal veya blog tarzı siteler sunmaktayız. Biraz daha teknik bir düzeyde WordPress, PHP ile yazılmış ve MySQL veya MariaDB veritabanı ile eşleştirilmiş GPLv2 altında lisanslanan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Bu, herkesin WordPress yazılımını ücretsiz olarak kullanabileceği veya değiştirebileceği anlamına gelmektedir. WordPress Mart 2021 itibariyle web sitelerinin %40,5’u tarafından kullanılan içerik yönetim sistemidir. 27 Mayıs 2003 tarihinde Amerikan geliştirici Matt Mullenweg tarafından kurulmuştur.
WordPress Ne Tür Web Siteleri Yapabilir?
Opencart gibi sistemlerin aksine WordPress ile neredeyse her türlü site yapılabilir. Yıllar önce WordPress, daha geleneksel web siteleri yerine öncelikle bir blog oluşturma sistemiydi. Ancak günümüzde temel koddaki değişiklikler ve güncellemeler ile WordPress’in devasa eklenti ve tema ekosistemi sayesinde her türden web sitesi oluşturulması sağlandı. Örneğin WordPress, yalnızca çok sayıda işletme sitesini ve blogu kurmakla kalmaz, aynı zamanda bir e-ticaret mağazası oluşturmanın da en popüler ve kolay yoludur. WordPress altyapısı ile şunları da oluşturabilirsiniz:
- İşletme Siteleri
- E-ticaret Mağazaları
- Bloglar
- Portfolyolar
- Özgeçmişler
- Forumlar
- Sosyal Ağlar
- Haber Siteleri
WordPress.org ile WordPress.com Arasındaki Fark Nedir?
WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farkı çok daha ayrıntılı olarak ele aldık ancak özetle anlatmak gerekirse: WordPress.com, WordPress.org yazılımı tarafından desteklenen, kâr amaçlı, ücretli bir hizmettir. Kullanımı basit ancak kendi kendine barındırılan WordPress’in özelliğinin çoğunu kaybedersiniz.WordPress.org, genellikle kendi sitenizi WordPress üzerinde ücretsiz, açık kaynak olarak kurabileceğiniz yazılımdır. Çoğu zaman, insanlar “WordPress” dediklerinde, WordPress.org’da bulunan kendi kendine barındırılan WordPress’i kastediyorlar. Web sitenize gerçekten sahip olmak istiyorsanız, kendi kendine barındırılan WordPress.org her zaman en iyi seçenekdir. Kendi kendine barındırılan WordPress’e başlamak için yapmanız gereken tek şey hosting ve bir alan adı satın almaktır.
WordPress’i Kim Kurdu ve Ne Kadar Süredir Yayında?
WordPress Altyapısı, 2003 yılında tamamen bağımsız bir proje olarak oluşturuldu ve b2/cafelog adlı önceki bir projenin yan ürün olarak ortaya çıktı. Açık kaynaklı bir yazılım olması ve ücretsiz olması nedeniyle büyük bir topluluğa destek vermektedir. WordPress’in kökenine inecek olursak, Matt Mullenweg ve Mike Little tarafından kurulan bir projedir. O zamandan beri, Matt Mullenweg büyük ölçüde WordPress ile uğraştı. Ayrıca kâr amaçlı WordPress.com hizmetinin arkasındaki şirket olan Automattic’in de kurucusudur.
WordPress Temaları
WordPress temaları sayesinde istediğiniz türde siteler oluşturmanız çok kolaydır. Temalar, kullanıcıların kod bilmesine gerek kalmadan veya site içeriğini değiştirmeden WordPress sitesinin türünü, görünümünü ve işlevini değiştirmesini sağlar. Her WordPress web sitesi en az bir tema kullanmaktadır. Her tema, yapılandırılmış PHP, geçerli HTML ve CSS ile tasarlanmalıdır. Tema kurulumlarıda çok basit olmasından dolayı WordPress dünya üzerinde birçok kişinin tercihi olmuştur.
WordPress Eklentileri
WordPress eklentileri, kullanıcıların bir web sitesinde veya blogunun özelliklerini ve işlevlerini genişletmesini sağlamaktadır. Ocak 2021 itibariyle WordPress.org’da 58.164 eklenti bulunmaktadır. Sizler bile kodlama biliyorsanız kendiniz için eklentiler oluşturabilir veya birine yaptırtabilirsiniz. SEO eklentilerinden, hız optimizasyonu eklentilerine kadar birçok eklenti bulunmaktadır. İçerik yönetim sistemlerine bileşen ve gezinme çubuklarının eklenmesi gibi içerik görüntüleme özelliklerine kadar uzanan bu eklentiler kod bilmeyen birisine bile basitçe kurulum sağlayabilir.
WordPress hakkında kısa ve net olarak bilgi sahibi olmak istiyenler için birebir yazı olmuş.
Teşekkür Ederiz.
[…] girerek size en uygun paketi alıp e-ticaret yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda En iyi E-ticaret ve Blog Altyapısı WordPress Nedir? bu yazımızada göz atmanızı […]
[…] arada WordPress hakkında merak ettiklerinizi En iyi E-ticaret ve Blog Altyapısı WordPress Nedir? adlı yazımızdan […]