E-commerce-(E-ticaret)-Nedir-Nasıl-Ortaya-Çıktı-E-ticaret-Türleri-Nelerdir
E-ticaret

E-commerce Nedir? E-ticaret Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Paylaşan:

E-commerce (E-ticaret) nedir sorusunun cevabı basit tanımıyla internet üzerinden yapılan satışların tümüne verilen isimdir. Bireysel ve kurumsal şirketlerin çevrimiçi olarak internetten ürün veya hizmet satmaları bir e-ticaret örneğidir. E-ticaret terimi şunlarıda kapsamaktadır; İnternet bankacılığı, ödeme altyapıları, çevrimiçi müzayedeler, bilet satışları, ürün satışları ve dijital ürün satışları. Ozatweb Bilişim Teknolojileri e-ticaret siteleri kurmak isteyen müşterilerine en kaliteli ve uygun altyapıyı sağlayarak şirketlerini büyütmesinde yardımcı olmaktadır. Şimdi biraz tarihine bakalım…

E-ticaret Nedir? E-ticaret Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk e-ticaret satışı 1994 yılında yapılmıştır. İnternet teknolojisi 1994 yılında dünya genelinde popülerlik kazanmaya başladıkça e-ticaret platformlarıda kurulmaya başladı. Phil Brandenberger, kredi kartını kullanarak internet üzerinden 12.48 dolara bir müzik satın aldı. Bu ilk e-ticaret işlemi dünya için özel bir işlemdi. Çünkü internet teknolojisi sayesinde e-ticaret yapmanın mümkün olduğunu kanıtlamış oldu. Neden mi? Çünkü şifreleme teknolojisi internetten bir ürün satın almayı sağlaması için ilk kez kullanıldı.
Aslında söylememe bile gerek yok, e-ticaret o zamandan beri devasa bir hızla büyüdü. Ödeme ağ geçitleri, e-ticaret siteleri ve daha birçok şirketler kuruldu. 1990’ların ortalarında Amazon ve Alibaba gibi dünya e-ticaret devleri ortaya çıktı. Küresel internet patronları internet sektörünün ve finansal sistemin dijitalleşmesinde büyük ölçüde rol oynadılar ve aynı zamanda yararlandılar.
E-ticaretin büyümesi, iş gücünü de değiştirmiş oldu. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, 1997-2016 yılları arasında e-ticaret sektöründe istihdamın %80 arttığını ortaya koydu. Aynı zamanda e-ticaret işlerinin sayısının artmaya devam edeceğini belirlediler.

E-commerce (E-ticaret) Türleri Nelerdir?

E-ticaret web sitelerini sınıflandırmanın birçok farklı yolu vardır. Kategorize edilen ürünler, satılan hizmetler, faaliyet gösterdikleri platformlar ve ürün türüne göre sınıflandırmak mümkündür. Genel olarak e-ticaret türleri ise üçe ayrılmaktadır. Bunlar fiziksel ürün satanlar, dijital ürün satanlar ve hizmet tabanlı e-satıcılar. Fiziksel ürün satanlara en iyi örnek Amazon, Dijital ürün satanlara Ozatweb ve hizmet tabanlı e-satıcılara ise Fiverr sitelerini örnek verebiliriz.
Ozatweb Bilişim Teknolojileri, müşterilerine dijital olarak web siteleri hazırlama, seo desteği, hız optimizasyonu gibi çeşitli dijital ürünler sunmaktadır. E-ticaret işlemleri internet üzerinde yapıldığı için sunulan sanal ürünlerde e-ürün veya e-mal olarak adlandırılmaktadır.

E-ticareti Sınıflandırmak

E-ticaret işlemlerine katılan taraflara (tüketici, üretici, devlet) bakılarak, e-ticaret sitelerinin sınıflandırılması mümkündür. Bu sınıflandırma yediye ayrılmaktadır. İşletmeden tüketiciye (B2C), İşletmeden işletmeye (B2B), Tüketiciden işletmeye (C2B), Tüketiciden tüketiciye (C2C), Devletten işletmeye (G2B), İşletmeden devlete (B2G), Tüketiciden devlete (C2G) olarak adlandırılmaktadır.

En iyi e-ticaret platformları nelerdir?

E-ticaret sahipleri sitelerinin platformlarını kullanarak ürünlerini ve hizmetlerini sergiledikleri çevirimiçi mağazalar oluşturmaktadır. E-ticaret platformları ise Shopify, Magento, WooCommerce ve Opencart gibi altyapılardır. WooCommerce, en büyük açık kaynaklı e-ticaret platformlarındandır. WordPress ile entegre çalışan bu platform çevrimiçi mağaza oluşturmanıza yardımcı olan en iyi platform sayılabilir. Dünya üzerinde 5 milyonun üzerinde kullanıma sahip bu platform ile sınırsız ürün ekleme, sınırsız özelleştirme, sipariş yönetimi ve ürün yönetimi gibi temel özelliklere sahip olabilirsiniz.

Ozatweb, WooCommerce altyapısını sizlere daha fazla özellik ile sunmaktadır. E-ticaret yapmanın keyfini doya doya yaşayacağınız paketlerimiz sayesinde zamandan kazanıp, müşteri sayınızı arttırıp, nitelikli kullanıcı elde edip ve satışlarınızı arttırabileceksiniz. Gelişmiş altyapısı, kargo takip sistemleri ve sipariş fatura özelliği gibi özellikler ile işleriniz artık daha kolay olacak.

Bunlarada Gözat

Yorum (2)
  1. - Blog 2 sene önce

    […] içerik pazarlaması yapabilmektedir. B2B veya B2C kavramlarını daha iyi tanıyabilmeniz için E-commerce Nedir? E-ticaret Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? adlı makalemize göz atmanızı […]

    Yanıtla
  2. […] E-ticaret mağazanızda ürünlerinizi müşterilere yollamak için kaliteli ve ucuz kargo şirketleri tercih etmelisiniz. Piyasada bilinen kargo şirketleriyle anlaşarak size en avantajlı gelen kargo şirketini seçmeniz müşterilerinizi elinizde tutmanız için faydalı olacaktır. […]

    Yanıtla

Yorum Gönder

E-posta hesabınız paylaşılmayacaktır.